Bu doküman hazırlanırken , MEB Müfredatı kaynak alınmıştır.

Banko sorduğu konular

Canlıların Temel Bileşenleri 99%
Kalıtım 99%
Sınıflandırma 99%
Mitoz ve Mayoz Bölünme 99%

Değiştirerek sorduğu konular

  • Hücre ve Organelleri
  • Hücre Zarından Madde Geçişleri
  • Ekosistem Ekolojisi
  • Güncel Çevre Sorunları
Konu İsmiAçıklaması
Canlıların Ortak ÖzellikleriBiyoloji’nin temeli olan bu konu çok iyi bilinmesi gereken konulardan birisidir. Bu konu daha önceki müfredatlarla aynıdır herhangibir değişikliğe gidilmemiştir. En son 2017 LYS yani yeni adıyla AYT’de soruldu
Canlıların Temel BileşenleriTYT Biyoloji’nin en zor konularından biridir içerisinde inorganik ve organik maddeleri barındırır. Burada daha önce verdiğimiz B Grubu vitamini çeşitleri kaldırıldı. Galaktoz’un bitkisel de olduğu ifadesi eklendi. Bileşik enzimlerin yapısında bulunan yardımcı kısmın tamamına kofaktör denir ifadesi eklendi. ÖSYM’nin her sene soru sorduğu yerlerden birisidir. 2019 – 2020 – 2021 de (trigliseritler) soru gönderdi.
Hücre ve OrganelleriHücre konusu biyolojinin olmazsa olmaz konularından biridir. Burada hücrenin detaylı yapısı , prokaryot ve ökaryot hücre kıyaslaması , organeller , çekirdek zarı , çekirdek plazması , çekirdekçik gibi yapılar oldukça önem kazanmaktadır. ÖSYM buralardan soru göndermektedir. 2019 – 2020 ’de bu konudan 1 soru soruldu. 2021 yılında ise bu konudan soru sormadı. Bu konuda yer alan koloniler kısmı kaldırıldı
Hücre Zarından Madde GeçişleriBu konu öğrencilerimiz tarafından sevilen bir konu değildir. Fakat ÖSYM’nin en sevdiği konulardan biridir. Difüzyon , osmoz , aktif taşıma , endositoz ve ekzositoz kavramlarını içerisinde barındırır. 2019 ve 2020 de buradan soru göndermeyen ÖSYM 2021 yılında hücre zarı ile ilgili soru gönderdi .Bu konunun içerisine hipotez , teori , kanun muhabbetlerini de eklediler ve buradan geçen sene soru sormuşlardır.
Canlıların SınıflandırılmasıÖSYM’nin her sene asla vazgeçemediği bir konudur. Mutlaka soru sorar , bu konu 2 bölümde incelenir. İlk kısmı tür kısımlarının adlandırılmasıdır. İkinci kısmı ise canlıların gruplarının özellikleridir. 2019 – 2020 – 2021 de soru gönderdi bu sene yine buradan soru soracaktır.
Mitoz ve Eşeysiz Üreme
Mayoz ve Eşeyli Üreme
Kalıtım kısmının aslında temeli olan mitoz ve eşeysiz üreme konusunda ÖSYM en fazla şekiller kısmında bizi zorlamıştır. Mitoz’un yapısını ve şeklini tam anlamıyla kavrayamazsanız buradan soru kaçırmanız muhtemeldir. ÖSYM özellikle her sene mutlaka ya mitozdan ya da mayozdan soru sorar. Fakat taktiği bellidir bir sene mayoz-mitoz muhabbetini soruyorsa diğer sene eşeyli-eşeysiz üreme muhabbetini sorar.
2019 – 2020 – 2021 de soru gönderdi.
KalıtımÖSYM’nin yine sınıflandırmada olduğu gibi TYT’de sormadan duramadığı kısımlardan birisidir. Özellikle X’e bağlı çekinik , X’e bağlı baskın , otozamal çekinik , otozamal baskın ifadelerini çok fazla sormayı seven ÖSYM genelde soyağacı üzerinden 1 soru gönderir.
2019 – 2020 – 2021 de 1 soru gönderdi.
Ekosistem EkolojisiEkoloji 3 bölüm altında incelenir bunlar ; Ekosistem , Populasyon ve Komünite Ekolojisidir. İşte Ekosistem Ekolojisi TYT kısmında diğer ekolojiler ise AYT kısmında sorulmaktadır. Ekosistem ekolojisinin mutlaka bilinmesi gereken konusu ise besin zincirleri ve döngülerdir. ÖSYM bu iki konuyu oldukça sevmektedir. 2019 TYT kısmında besin zincirlerinden 1 soru gönderdi. 2020’de bu konudan soru göndermedi , fakat 2021 yılında yine besin piramidi sorusu gönderdi. Ayrıca burada yer alan ekoloji kavramlarını yani populasyon , komünite , ekosistem , biyosfer gibi kavramları da bilmenizde önemli yarar vardır. Bu konuda daha önce yer alan Biyomlar konusu kaldırıldı.
Güncel Çevre SorunlarıBu konu zaman zaman soruların çıktığı konulardan biridir. Özellikle Karbon Ayak İzi , Ekolojik Ayak İzi ve kirlilik muhabbetleri gibi güncel olan konular hakkında yorumlama yapılması istenebilir. Bu konuya Su Ayak İzi eklendi. 2019 ve 2021 de soru göndermedi , en son 2020 de sordu. Ekosistem ekolojisinden sormadığı yıllarda buradan soru sormaktadır.